F16 maakt voorzorgslanding op Groningen Airport Eelde

Eelde – Op Groningen Airport Eelde heeft donderdagochtend een piloot van een gevechtsvliegtuig een voorzorgslanding moeten maken. Bij de landing van een Nederlandse F16 stond een crashtender van de brandweer uit voorzorg naast de landingsbaan.

De piloot landde het toestel na een botsing met een vogel veilig aan de grond. De F16 uit Volkel was bezig met een trainingsmissie, volgens standaardprocedure wordt de straaljager dan uit veiligheid aan de grond gezet, zodat er een inspectie kan plaatsvinden.

Het was voor de piloot niet mogelijk om op Vliegbasis Leeuwarden te landen, hier vinden momenteel renovatiewerkzaamheden plaats aan de start en landingsbaan, waardoor er werd uitgeweken naar Groningen Airport Eelde.

Defensie zal een onderhoudsploeg sturen die het vliegtuig zal inspecteren en repareren, dit is nog wel een behoorlijke klus, omdat onderdelen en gereedschappen niet voorhanden zijn zoals op een militair vliegveld. Het gevechtstoestel blijft daarom vannacht op de luchthaven en zal mogelijk morgen weer in gebruik genomen kunnen worden.

Leave a comment