Grote brand aan de Wittelterweg in Diever

Diever – Een half rietgedekte woonboerdij aan de Wittelterweg in Diever en een daarachter gelegen schuur met een verzameling oldtimers zijn zondagmiddag door brand verloren gegaan.

Omstreeks half vier werden de brandweerkorpsen van Dwingeloo en Havelte gealarmeerd voor een schuurbrand, vrijwel direct bleek dat de brand uitslaand was en dat deze was overgeslagen naar de woonboerderij. Hierdoor werd er door de Meldkamer Noord-Nederland direct opgeschaald naar middelbrand, waardoor ook de brandweerkorpsen van Vledder, Ruinen, De Wijk – Koekange en de hoogwerker van Meppel ter plaatse kwamen.

De brandweerlieden probeerde middels een binnen aanval de brand te blussen. Echter werd dit te risicovol en werd er voor gekozen de brand van de buitenzijde te bedwingen. Uiteindelijk werd er omstreeks 15.45 uur opgeschaald naar grote brand en werd het ook duidelijk dat de gedeeltelijke rietgedekte woonboerderij als verloren kon worden beschouwd.

Om het brandproces te versnellen en daarmee het vuur later sneller te kunnen blussen werd door de brandweerlieden de ramen van de woning in gegooid, hierdoor kreeg het vuur meer zuurstof en vlogen de vlammen vervolgens als snel uit de woning.

Het bluswater werd middels vier waterwagens bij Dieverbrug uit de Drentsche Hoofdvaart gehaald elk met telkens zo’n 14000 liter aan bluswater. Bij de brand raakte zover bekend niemand gewond. Over de oorzaak van de brand is niet bekend.

Leave a comment