F-16 van de Belgische luchtmacht begon uit zichzelf te accelereren

Leeuwarden – Tijdens de persconferentie bij de vliegbasis in Leeuwarden werd bekend dat het ongeval met de Belgische F-16 door een technisch mankement ontstond. Het gevechtsvliegtuig begon bij het opstarten uit zichzelf te accelereren, waardoor de F-16 meer vermogen kreeg.

Ondanks het uitvoeren van de juiste procedure bleek het voor de piloot niet mogelijk het toestel stil te zetten. Net voordat het gevechtsvliegtuig een gebouw in zou gaan besloot de Belgische piloot zichzelf in veiligheid te brengen door gebruik te maken van de schietstoel. Hij kwam hierbij buiten de hekken van de vliegbasis terecht en raakte gewond aan zijn been. Hij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis

Een Belgische crewchief welke op het platform checks aan het uitvoeren was werd op nog onduidelijke wijze meegesleurd en raakte hierbij ook gewond. Ook hij is voor verdere behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Het ongeval heeft geen gevolgen voor het vliegen met F-16’s vanaf de vliegbasis in Volkel of België. Het vliegverkeer en de opleiding op de Vliegbasis in Leeuwarden zijn wel stilgelegd.

De Koninklijke Marechaussee, Politie, Onderzoeksraad voor de veiligheid, Inspectie Veiligheid Defensie doen onderzoek naar de toedracht. Omdat het en Belgisch gevechtsvliegtuig komen ook onderzoeks-instanties uit België ter plaatse.

Foto © Compact Media V.l.n.r. Henk Doorten basis Commandant Vliegbasis Leeuwarden, voorlichtster Vliegbasis Leeuwarden, Detachement commandant Belgische Luchtmacht

Leave a comment